top of page
  • Obrázek autoraHana Křížová

Příroda jako nejlepší učitelka: Úspěšný workshop o bionice pro školní děti

Aktualizováno: 1. 5.


Dopoledne 19. dubna 2024 se na našem Ústavu pro nanomateriály odehrál malý, ale výjimečný workshop, který vtáhl asi 50 školních dětí do světa bioniky. Akce nesla název "Zázraky přírody: Bionika pod mikroskopem" a byla součástí našeho projektu InterBridge, který spojuje vědu a umění.

Pod záštitou projektu Interreg Česko-Sasko, který nás propojuje s našimi sousedy na druhé straně hranice, se paní docentka Dora Kroisová postarala o nezapomenutelné zážitky pro školní děti ze ZŠ Sokolovská v Liberci. Děti k nám dorazily postupně ve dvou skupinách-  nejprve v 10 hodin dorazila šestá třída, v půl dvanácté je vystřídala pátá třída.

Doc. Kroisová, zkušená lektorka z Letní dětské univerzity na TUL, se s výkladem tématu pro školní děti velmi šikovně vyrovnala. Její schopnost předat zajímavosti o bionice a udržet pozornost mladých posluchačů byla skutečně obdivuhodná. A tak se děti dozvěděly, proč gekon běhá po skle jako Spiderman a jak se konstruktéři v přírodě inspirují při vytváření odlehčených, ale pevných konstrukcí. Dozvěděly se i o nanovláknech ve slepičím vejci, o háčcích na suchém zipu, o samočisticí schopnosti lotosu, o tom, že Viktorie královská unese na listu váhu dítěte, proč se berušce blanitá křídla nikdy nezaseknou pod krovkami, jak je to s barvou motýlích křídel nebo jak mnohé druhy využívají mimikry pro svou ochranu nebo k obelstění své potravy. Docentka Kroisová vtipně připomněla, že to, co nyní objevujeme a snažíme se napodobit, příroda vytvořila již dávno před námi. Nejzábavnější částí však bylo sledování preparátů pod mikroskopem - paví pero, lotosové listy, brouci či ježovky. Tato část děti opravdu nadchla.

Akci zahajovala krátkou úvodní řečí dr. Voleská, která představila projekt InterBridge a jeho cíle. Nezapomněla ani na exkurzi do botanické zahrady v Drážďanech, kde bude naše bionické dobrodružství pokračovat. V Drážďanech se setkáme s německými dětmi, které sdílejí naše nadšení pro přírodu a bioniku. Tento přeshraniční kontakt představuje skvělou příležitost k obohacení a vzájemné inspiraci.

Zde si dovolím malou poznámku: Dr. Voleská, která obě přednášky uváděla, pracuje jako vědecký pracovník v Oddělení pokročilých materiálů a jejím oborem je vývoj a aplikace speciálních povrchových úprav. Pomocí politur s obsahem nanočástic připravuje silně hydrofobní a samočisticí povrchy, které se chovají podobně jako povrch lotosových listů. Podílela se také na výzkumu povrchových struktur, které minimalizují tření a turbulentní proudění v kapalinách, který se inspiroval strukturou žraločí kůže. Takže i její vědecká práce je částečně založena na bionice.

Závěrem lze říci, že bionika není pouhým vědeckým oborem, ale i zdrojem inspirace a zábavy pro děti i dospělé. Doufejme, že naše akce nebyla pro děti jenom vítaným únikem před nechtěnou písemkou nebo zkoušením ve škole, ale že skutečně obohatila a rozšířila jejich obzory. Těšíme se na další dobrodružství v botanické zahradě v Drážďanech a na setkání s našimi německými přáteli!


Hana Křížová




52 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page